Антигенен тест за Covid-19 – защо ни трябва повече от един?

Антигенен тест за Covid-19 – защо ни трябва повече от един?

При първи симптоми на Covid-19, бързият антигенен тест е едно от най-добрите решения, които ще ви помогнат да установите дали се сблъсквате именно с този вирус и доколко сте опасни за околните. Антигенните тестове са по-бързи, по-евтини и почти толкова ефективни, колкото PCR тестовете. Но ако имате симптоми, контакт с болни или просто съмнения, единичен тест почти никога не е достатъчен, за да определите риска. Затова и често антигенните тестове за Covid-19 се продават в по-големи опаковки – по 20 и повече и има много причини за това. В тази статия ви посочваме няколко случая и причини, поради които ще ви се наложи да имате повече на брой тестове за Covid-19.

Тестове за Covid-19 на служителите

Ако управлявате екип, който работи в офис/магазин или друго място с повече хора, то със сигурност сте се замисляли за възможността как да защитите служителите си и да осигурите максимално гладък работен процес, дори ако някой от тях се разболее. Предпазните средства и дезинфектантите са стандарт, но има и много други канали извън работното място за разпространение на вируса. Затова и много компании избират да тестват служителите си регулярно – веднъж в седмицата, в месеца или на друг период. Разходът за регулярни тестове не е малък, но пък е оправдан на фона на риска от затваряне на бизнеса заради разпространение на инфекцията. А бързите антигенни тестове са най-достъпният и същевременно достатъчно ефективен вариант в такива случаи.

Семейните събирания до 15 души все още са разрешени, а и всички планират да се съберат със семействата си за Коледа. За да избегнете риска от зараза на близките си, може да предвидите тестове за всички преди събирането. Така, ако някой от поканените е положителен, но безсимптомен, можете да си спестите заразяването на всички останали.

Тестове в семейството

Ако и вие сте с леки симптоми или пък нямате симптоми, но сте имали контакти с болни, вероятно сте избрали да си спестите риска от посещение на болници и лаборатории и смесването с други болни и искате да си направите тест у дома. Бързи антигенни тестове за вкъщи можете да закупите по няколко начина – в аптечната мрежа и онлайн от сертифицирани дистрибутори и аптеки. В такива случаи е добре да направите тестове на всички в домакинството, за да можете, ако заразата се потвърди, да се консултирате незабавно с лекар и да започнете лечение, за да предотвратите усложнения.

Ако пък имате сериозни съмнения или начални симптоми, но тестът е отрицателен, това не е гаранция, че не сте заразени с Covid-19. Възможно е пробата да е взета неправилно, върху нея да е попаднало недостатъчно количество антигени или просто количеството антигени в носоглътката все още да е сравнително малко и да не може да бъде засечено, но да се увеличи след ден или два. То е най-голямо в периода от два дни преди първите симптоми до около 5 дни след началото им. Така че при сериозни съмнения и отрицателен бърз тест, е добре да го повторите (или да си направите PCR тест в лаборатория).

Също така, добра идея е да оставите няколко теста за домашна употреба като резерв. Защото дори в момента да нямате причина да ги използвате, след седмица или две може да ви се наложи и да не ви е удобно тепърва да търсите и поръчвате или да се редите на опашка в лаборатория.

Тест преди семейно събиране

Семейните събирания до 15 души все още са разрешени, а и всички планират да се съберат със семействата си за Коледа. За да избегнете риска от зараза на близките си, може да предвидите тестове за всички преди събирането. Така, ако някой от поканените е положителен, но безсимптомен, можете да си спестите заразяването на всички останали.

Антигенните тестове са показател за налична инфекция, но и признак, че тестваният в момента е носител на сравнително голямо количество вируси в носоглътката си и лесно може да зарази и околните, дори да няма сериозни симптоми. Затова и този тип тестове са отличен вариант за преценяване на риска от разпространение на зараза, например при групи служители в офиси или пък при предстоящо семейно събиране. Ако опаковките от 20 броя, които обичайно излизат от производителя, ви се струват твърде скъпи и големи, можете да ги разделите с близък приятел или съсед. Във всички случаи, единичен бърз тест за Covid-19 рядко е достатъчен, затова и трудно ще намерите да купите такъв.