Качествен тест за COVID-19 – как да го разпознаем?

Качествен тест за COVID-19 – как да го разпознаем?

Навременното откриване на инфекция с COVID-19 е от съществено значение за ограничаването на заразата. Информацията дали пациент е заразен или не е важна най-вече за разпознаване на риска за семейството и най-близкото обкръжение на заразения. Затова и правенето на тест за Covid-19 е силно препоръчително при съмнение за зараза като например близък контакт с доказано болен или наличие на първи симптоми. Но къде и какъв тест да си направим? Колко струват различните тестове за Covid-19 и кой ги плаща? Доколко можем да вярваме на теста?

Видове тестове за Covid-19

На пазара вече се разпространяват тестове за коронавирус, предлагани от разнообразни производители. Те са основно три типа – PCR, смятан за „златния стандарт“, тестове за антитела и изключително актуалните в момента бързи антигенни тестове, които се доближават до точност до PCR, но са на многократно по-ниска цена и дават резултат за минути.

PCR тест

Съкращението PCR идва от Полимеразна Верижна Реакция – методът, който се използва за установяването на наличие на вируса. Пробата за PCR тест се взема от назофаринкса и обработката ѝ протича в няколко стъпки, докато се стигне до финален резултат. Първата стъпка е „разпознаването“ на РНК на вируса във взетата проба, което се случва посредством праймери – малки фрагменти от ДНК, които се „залепват“ върху определени сегменти от вирусната РНК. След това сегментите, ограничени от тях, се мултиплицират с помощта на нагряване и ензима полимераза. След няколко цикъла на умножаване, количеството генетичен материал на вируса, ако присъства в пробата, ще стане достатъчно, за да могат маркери от него да бъдат засечени от машините и PCR тестът да бъде обявен за положителен. При неналичие на вируса, няма да бъдат отчетени маркери и пробата ще бъде отчетена като отрицателна.

PCR тестът изисква вземане на проба от професионалист и обработването ѝ в лабораторни условия в няколко стъпки. Затова и този тест дава резултат по-бавно и е сравнително скъп.

Тестът за полимеразна верижна реакция е най-точен, ако пробата се вземе около 8 дни след заразяването или около 3-4 дни след началото на първите симптоми. В първите дни след заразяване шансът да получите фалшива отрицателна проба е много голям, както и ако са минали повече от 10 дни след него.

Бърз тест за антитела

Бързият тест за антитела обичайно е кръвен тест, който открива наличието на имунна реакция срещу Covid-19 и антитела срещу вируса в кръвта на изследвания. Той работи на следния принцип: върху тестовото изделие са нанесени човешки антитела в две определени зони, а близо до гнездото, в което се добавя пробата, са разположени частици от антигена. При наличие на антитела в кръвната проба, те се свързват с поставения антиген и „пътуват“ нагоре по мембраната и при достигане на обособените зони, се захващат за наличните там антитела и се отчита положителен резултат.

Положителният резултат от този тест доказва, че заразеният се е срещал с инфекцията и е изградил имунен отговор, но не означава непременно наличието на активна инфекция. Също така, отрицателният резултат не доказва липсата на инфекция, тъй като може организмът да е във фаза, в която е заразен, но още не е изработил забележими нива на антитела срещу вируса, които да могат да бъдат отчетени от теста.

Бързите тестове за антитела са сравнително евтини, дават резултат след минути и могат да бъдат правени както в лабораторни, така и в домашни условия, ако инструкциите се спазват стриктно. Не е необходима специална апаратура за обработването на пробите.

Бърз антигенен тест за Covid-19

Бързият антигенен тест е един от най-актуалните тестове в момента и силен инструмент за навременното диагностициране и овладяване на инфекцията и нейното разпространение. Понякога той погрешно се бърка с бързия тест за антитела, тъй като допреди няколко месеца единствените бързи тестове на пазара бяха тези за антитела, които не са надежден инструмент за диагностика за активна инфекция. Бързият антигенен тест работи по подобен начин на теста за антитела. Тестовото устройство съдържа антитела срещу Covid-19, които при наличие на вирус във взетата проба, се свързват с него и мигрират по мембраната, където взаимодействат с нанесените антитела в тестовите зони и се захващат за тях. При наличие на такава реакция, тестът е положителен.

Пробата за антигенен тест се взема от назофаринкса. Достоверността на теста зависи от количеството антигени, които попаднат върху пробата. Положителният резултат е признак на наличие на сравнително голямо количество вирусни частици, което също така означава, че в този момент пациентът е заразен за околните. При недостатъчно количество вирусни частици, пробата може да излезе отрицателна, дори пациентът да има симпоми. Това, от своя страна, е косвен признак, че пациентът може да е болен, но не е толкова заразен за околните. Често тук стават разминаванията с резултатите от PCR тестовете – PCR тестът е изключително чувствителен и може да улови фрагменти от вируса, които понякога имат незначителен ефект върху организма. В същото време, антигенният тест показва налична инфекция и сигнализира, че заразеният е добре да бъде отделен, за да избегне заразяване на околните. При отрицателен антигенен тест, но съмнение за инфекция, той трябва да се потвърди с PCR тест.

Къде и как да си направим тест за Covid-19?

За да сте сигурни в качеството на теста и да имаме максимален шанс за точен резултат, от значение са няколко неща. На първо място, качеството на тестовото изделие. На второ, правилното вземане на пробата и нейното последващо обработване. PCR тестът задължително се прави в лаборатория или пробата се взема на друго място от медицински специалист, който я транспортира и предава за последващо обработване. В лабораториите и болниците можете също така да си направите бърз тест. Обичайно, изделията, които се разпространяват в официалната болнична и аптечна мрежа, са сертифицирани и можете да разчитате на тяхната надеждност в границите, определени от производителя.

Бързите тестове биха могли да бъдат направени и в домашни условия. Това е предпочитан вариант за много хора, които искат да избегнат риска от контакт с болни в болниците и лабораториите. Ако планирате да направите домашен бърз тест за коронавирус, трябва да внимавате за няколко неща.

  • Произход и качество на теста
  • Правилното му съхранение и работа с него
  • Правилно вземане на пробата

Как да разпознаем качествения бърз антигенен тест?

Европейската комисия препоръча на държавите членки на ЕС да обмислят въвеждането на бързи антигенни тестове като официален метод за проследяване и борба с пандемията, тъй като те са по-достъпни и лесни за употреба, изискват по-малко време и са по-евтини от PCR тестовете. В същото време, те са надежден индикатор за това доколко е заразен един пациент в момента на тестването, а съвпадението им с резултатите от по-прецизните PCR тестове обикновено е над 80-90 %. Ето и изискванията на ЕС към страните членки за бързите антигенни тестове, които могат да се използват:

  • Те трябва да имат чувствителност над 80 % и специфичност над 97 %. На езика на тестовете, чувствителността е признак за процента фалшиво отрицателни проби, които могат да се получат от теста. Т.е., при 100 заразени, тестът трябва да може да засече поне 80 % от тях. Специфичността е показател за обратното – фалшиви положителни проби при липса на зараза. В случая те трябва да са не повече от 3 %. Показателите за специфичност и чувствителност са отразени в листовката на всеки един тест, продаван на пазара.
  • Тестовете, използвани от държавата, трябва да се правят от обучени специалисти, когато това е възможно, следвайки инструкциите на производителя. Ако нямате опит с подобни процедури, можете да се консултирате със специалист по телефона или онлайн, за да избегнете най-честите грешки при вземането на пробата.
  • Бързите антигенни тестове трябва да се правят до 5 дни след появата на симптомите или до 7 дни след контакт с потвърден случай на Covid-19.
  • Всички тестове трябва да имат маркер CE върху тях, което означава, че са сертифицирани за употреба в Европейския съюз. Също така, те трябва да са валидирани в сравнителни изпитания с PCR тестове, като листовката им съдържа информация за резултатите от тези изпитания, процента на съвпадение и т.н.

Едни от тестовете, сертифицирани за употреба в ЕС с висока надеждност, са на британската компания Prestige Diagnostics, произведени изцяло във Великобритания. Компанията произвежда бързи тестове за антитела и антигенни тестове, комбинирани тестове за грип и Covid-19 и разнообразни медицински изделия и апаратура за диагностика на различни заболявания. Антигенните тестове за Covid-19 са с чувствителност над 90 % и специфичност над 99 %. Тестовете са лицензирани от Изпълнителната агенция за лекарствата за употреба в България и могат да бъдат закупени за домашна употреба от сайта на вносителя и аптеките, посочени на него.

Как да се предпазим от измами и фалшиви тестове?

Освен разнообразните видове сертифицирани тестове за коронавирус, на пазара можете да откриете и много фалшификати, произведени в Китай, често предлагани на още по-ниски цени с нереалистични обещания и от неофициални търговци. За да сте сигурни, че купувате оригинално изделие, проучете добре какъв точно тест купувате. Съберете информация за името, производителя, прочетете листовката, ако е достъпна онлайн. Избягвайте да купувате тестове за домашна употреба от страници във Facebook и останалите социални мрежи, както и от сайтове, които не са посочили достатъчно информация за себе си и продуктите, които предлагат. Сертифицираните за българския пазар изделия можете да проверите и в Изпълнителната агенция по лекарствата.