Къде се произвеждат тестовете за Covid-19 на българския пазар?

Къде се произвеждат тестовете за Covid-19 на българския пазар?

Антигенният тест за Covid-19, както и тестовете за антитела след прекарана инфекция, са най-бързият и удобен начин да се ориентираме дали имаме или сме имали сблъсък с коронавируса. И докато преди няколко месеца всички тестове бяха скъпи и труднодостъпни, днес можем да си купим и направим почти навсякъде. Бързи тестове за коронавирус се правят във всяка лаборатория, продават се в аптеките, а също и онлайн. Цените им обичайно са около 20 – 30 лв. Но улисани в нетърпението си да си направим тест и да научим резултата възможно най-скоро, отделяме ли достатъчно внимание, за да проучим предварително какъв продукт купуваме и ползваме?

Истината е, че на българския пазар вече се предлагат десетки разновидности на бързи тестове за Covid-19 – антигенни, за антитела, комбинирани с тест за грип и др. Те идват от десетки различни производители от различни страни. Но огромната част от бързите тестове, на които ще попаднете, всъщност са произведени в една държава – Китай. Произходът, разбира се, не е единственият критерий, по който можем да съдим за тяхната надеждност. Но ако той има значение за вас като потребители – в тази статия ви разказваме как можете да получите повече информация по темата.

Как да разберем произхода на теста?

Произходът на всяко изделие би следвало да е означен върху опаковката му. Ако все още не сте го купили или нямате достъп до опаковката, има няколко варианта да разберете.

Ако планирате или вече сте си направили бърз тест за Covid-19 в лаборатория, потърсете на сайта на лабораторията с какъв точно тест работят или попитайте директно по телефона или по имейл, ако тази информация не е налична.

Ако сте купили или планирате да купите тест от аптеката, попитайте фармацевта. Той със сигурност знае какви видове тестове предлагат, ако имат повече от един, и може да провери в системата или върху опаковката кой е производителят и какъв е произходът на изделието.

Ако искате да сведете до минимум посещенията на обществени места и риска от заразяване и контакт с други хора, можете да поръчате тестове и онлайн от сайтовете на аптеките или лицензиран дистрибутор. Тук разнообразието на предлагани продукти е най-голямо, а лицензираните аптеки и дистрибутори обикновено представят пълна информация за артикулите, които продават онлайн. Вашата задача е да четете внимателно, за да се ориентирате.

Кратко проучване за произхода на тестовете за Covid-19 на българския пазар

Екипът ни направи кратко онлайн проучване за произхода на тестовете за коронавирус, които се предлагат от българските аптеки и магазини за продажба онлайн, както и за правените в лабораториите тестове.

От предлаганите в платформите на няколко големи аптечни вериги, 7 от производителите на тестове са с произход Китай, един от Корея и един е от Швейцария. Една от лабораториите (Рамус) работи с тестове на американската компания Abbott, а повечето не посочват марката консумативи, с които работят. Едни от малкото произведени в Европа тестове на българския пазар са на Prestige Diagnostics, които са разработени и произведени изцяло във Великобритания. Те се предлагат във вариант бърз антигенен тест, тест за антитела, комбиниран антигенен тест и тест за грип А и B.

Колко струват китайските и останалите тестове?

Цената на предлаганите на пазара тестове не се различава много съществено, независимо от производителя. В аптечната мрежа тестовете на китайските производители са на цени между 20 и 30 лв, в същите граници са и тези на корейските и швейцарските. Британските тестове са в същия диапазон – 28 лв за брой за тест за антитела, 30 лв за антигенен тест и малко над 30 лв за комбиниран тест с грип. В лабораториите цените на бърз тест за антигени или антитела са между 22 и 40 лв.

Разбира се, надеждността на един тест не е свързана единствено с неговия произход. В документацията на медицинските изделия подробно е описана тяхната чувствителност и всички останали характеристики. Но ако по някаква причина произходът е важен за вас и предпочитате изделието да не идва от Далечния Изток, вариантите ви не са много.